Khamis, 17 Mac 2011

Kak Uji Janganla Pegi



Aku duk perati sehari dua ni. Walopun kak uji becuti sempena cuti sekolah sekarang ni. Tapi aku duk perati kak Dil & Kak Imah ala ala gumbiranya bagaikan lakonan cite hindustan  Sanggam yang sebenarnya mereka tengah bersedih memikirkan kak uji nak pegi balik kampung menjaga ibunya hujung bulan ni. Baiknya Kak uji.

Kak uji ni tinggi lampai orangnya, sebab itula aku ngan man dengan selambe menggelarnya kak ujirapah. Sempena ketinggiannya macam zirapah haiwan peliharaan zoo negara mesia. Rasanya ada lagi dalam 4-5 ekor, last pegi zoo aritu 2-3 tahun lepas kot, naik tren tu, best jugek kan, dah lawa tren tu kan. Sori sambung cite kak uji, aku duk ingat kak uji ni sebab dia dalam geng lawak yang kalo gelaknye tu x leh tahan sampai kena kak imah tenangkan barula dia benapas sepeti biasa. kalo idak dia bnapas seolah olah ade rosyam nor di hadapan dia.

Aku suka pau cekelat dia, dia ni recepsenis yang duk depan kat lobi kilang tu, skrg ni kami kena kurangkan melepak kat depan tu gara gara dah ade cctv, kang tkantoi pulak bgosip dsitu. Jadi lokasi gosip mereka katanya dah berubah ke meja kak imah.

Kenal ngan kak uji ni la aku reti makan asparagus yang di layor aja dalam air panas, pas tu letak majerin, amboi sedaknye kata makcik rubi. Walopun kak uji ni orang jawa, tapi idungnya xde gaya jawa, idungnya mancung sikit dari idung abang arip. Jadi sebab tu dia leh makan asparagus agaknya.

1 lagi mende yang aku akan ingat kak uji ni, dia sokmo jadi agen tetap jualan langsung kat opis ni, diala agen kek abang arip. kek coklat, dia jugak agen cendawan cik mad, seme dia, dia juga agen perisikan tetap gosip gosip alam semesta. hihi.. suke la kalo ingat, huhu tapi kak uji dah nak pegi.

Kalo boleh nak je cakap, 'Kak Uji janganla pegi'

Tapi mak ayah tu jauh lebih penting, aku ingat lagi pesan kawan2 aku, mak ayah ni ade 1 je, tu je la yang kita ada, keja ni mana2 leh cari, bila kita kuar dari sini senang je majikan kita cari ganti, tapi mak ayah? nak ganti mana?

Kalo boleh nak je pujuk, 'Kak Uji janganla pegi' 

Tapi aku paham, jasa jaga mak ayah xde tolok bandingannya.. itula seronok berkawan. Walopun kenal setahun je rasanya. tp kenangan tu la jadi ubat bila duk ingat ingat, mana tau nak g Johor leh lepak makan asparagus umah kak uji pulak pas ni, hehe..
Kak Uji, saya Mohon ampun maaf jika ada salah silap, saya juga mohon halal makan minum, seme2 la kak uji, moga mendapat berkat & sentiasa sihat ceria meria dia kampung!! ;)) rasanya mau dapat anak kembar lagi tu, hahaha :))
Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)