Khamis, 17 Mac 2011

Gegaran, Tsunami & Radiasi



Sejak gegaran pertama & mengakibatkan bencana Tsunami di Jepun 12 mac aritu, semakin hari ummat manusia semakin panik dengan pelbagai tafsiran. Ada yang menarik, ada yang pelik, ada yang mengada2, ada jugek yang sengaja cari pasal dengan mencipta lawak bukan2.

Sekarangla masanya pemikiran dibuka seluas luasnya, jangan sekadar berfikir di pinggir pinggir masalah kerja, masalah rumah tangga & sekadar menyibuk dengan masalah masalah politik. Masalah hati jauh lebih besar.

Kita x rasa macam mana penduduk Acheh pada 2004 di lalu kan air hanya dengan beberapa minit terus menghempas & menghancurkan keseluruhan Banda Acheh & sehingga sekarang mereka masih dihantui dengan bencana tersebut. Kita juga x rasa bagaimana ombak Tsunami ini menggegar bangunan bangunan di Jepun baru baru ni hingga menyebabkan runtuhan rumah dan sebagainya. 

Yang kita tau hanya beri komen.

Sekarang kita cemas, tiba tiba aja kita cemas & menyalahkan Jepun atas letupan rektor Nuklearnya. Bukan setakat cemas, ada yang panik, ada yang marah2 dan sebagainya. 

Yang kita tau hanya cemas.

Apa kata kali ini aku cadangkan, supaya kita muhasabah diri masing2. Setakat aku duk mesia ni aku penah rasa sekali aja gegaran, masa 2004 gegaran yang menyebabkan Tsunami di Acheh, time tu aku duk lepak depan TV di Klang, memang terasa gegarannya, seme jiran2 keluar rumah & berdoa. Tup tup kuar berita Acheh di landa Tsunami besar.

Kita x rasa lagi & belum lagi diuji dengan ujian seberat ini, mungkin kita x penah pikir bila depan mata kita tengok mak, ayah, isteri, anak anak dibawa arus deras tu tanpa sikit pun belas kesian. Kita belum lagi diuji macam ni..

Muhasabahlah & mula la pikir & terus buat untuk kembali ke jalan Allah. 

Aku bukan ustad, tapi boleh la sikit sikit nasihat.

Kalo di hati korang xde sikit pun rasa simpati & xde sikit pun rasa nak berubah dengan bencana bencana yang Allah taala tunjukkan ni, tu tanda tandanya korang ade 1 jumaat je lagi, hehe... betobat la wei!!

yang aku tau aku banyak dosa...


Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)