Selasa, 1 Mac 2011

25 Perkara Dalam Ingatan | Sepanjang Masa

Aku penah tulis ni dulu dalam FB aku, tarikhnya seme ada kat bawah. duk baca2 seme notes aku.. aku memang duk cari yang ni.. mm.. mood ingat pada mak abah aku :)

25 Perkara Dalam Ingatan - Mak Abah

by Khairul Hakimin Muhammad on Monday, August 10, 2009 at 9:51pm (Facebook)
 
1. Masa kecik mak selalu pesan, Basuh tangan!! tiap kali nak makan, tiap kali tula dia jerit, tak dengar kompom kena lepuk

2. Masa balik sekolah, bila mak tgk baju kotor, mak tanya.. 'pegi mana tadi?' jawab salah je kena dah 2-3 das

3. Abah selalu senyum je bila balik, muka rilek je.. walau bila mak tanya, 'ha x abih2 dengan sekolah' abah tetap diam, rilek aje

4. Bila dah masuk tadika, hari pertama mak sikat rambut, butangkan baju & zipkan seluar, muka dia senyum je

5. Kali pertama dapat hadiah, walau atan dapat al-Quran sebab dia baik & pandai ngaji, kita dpt tuala je sebab pemalas, mak tetap cakap, 'bagus dah tu, dapat juga, buat betul2 nanti'

6. Bila akim pegi UK, mak pesan, belaja la betul2, mak xde mende lain, nak tengok anak2 mak lepas je

7. Trial SPM dapat 1, mak kata, 'awak ni asik tengok TV je' belaja2 la.. erm.. pikir lagi x pandai ke kita?

8. SPM betul2, dapat 2, smpai skrg ralat.. betul mak kata suruh belaja betul2, mula belaja beniaga dengan mak, jual nasi lemak, jual baju, jual kuih..

9. Masuk KUSZA, melompat dapat masuk, sebab atan juga ada kat sana, bes betul, mak senyum lagi, sama macam senyum nak hantar ke tadika dulu

10. Mak dah x banyak marah, x banyak tegur2 kalo salah, sama macam abah, mula rilek bersahaja

11. Abah pesan setiap kali balik KUSZA, belaja betul2. mak pulak, 'kalo xde duit bgtau' hehe

12. Lulus di KUSZA, masuk KUTPM, abah sorg je hantar.. mak duk umah aje.. ermm...

13. Dapat deanslist 2 sem.. kali 1 tu naik pentas amik hadiah, x bgtau mak abah pun.. sampai sekarang mak abah ralat x dpt tgk anak dia naik pentas, kita x pikir pun.. bodoh betul time tu..

14. Abis belaja keja.. lagilah mak x tegur sangat.. dah besar panjang..

15. Dah pun nikah, kalo tapon abah, abah cakap.. nak cakap dengan mak ke? erm.. kita ni nak cakap dengan dia..

16. Abah dah pencen, makin berumur.. mula nampak dia sunyi, senyum tenang dulu jauh2 je

17. Mak masih sama, mak yang dulu, tp tetap rindu dia marah2, dia tegur sana sini

18. Sekarang mak abah akan call kalo2 ade masalah, ape saja nak dikongsi

19. Walau 7 beradik, kasih sayang mak abah sama macam dia ada kita sorg je.. dia sayang sama semua

20. Hari ni duk jauh dengan mak abahbuat tahun ke-2, dari umur 13 kuar dari umah, duk asrama, duk belaja di KUSZA (ganu) di KUTPM (shah alam), kerja di bangi, sekarang di KB.. hanya 12 tahun mak abah tegur kalo salah, kalo silap.. (air mata dah bergenang nih! aaaaaa!!) tahun2 selebihnya semua idup di luar

21. Hari ni juga hari2 teringat mak abah

22. Hari ni juga bagai dalam napas, wajah mak abah dalam mata kepala

23. Bilalah hari kita nak balik, duk sekali.. terbalas ke selebih umur kuar dari rumah.. hanya untuk belaja?

24. Hebat ke belaja di luar.. kalo sedikit teguran dari mak abah kita dah merajuk sana sini

25. Bagus sangat ke kita, setakat mak abah tegur hidup kita yang belum tentu esoknya kita masih dpt tgk muka diorg?

pikir2 la sendiri.. itu kenang2an mak abah dari jauh..

salam sayang buat mak abah
juga mak abah mertua..

1 teguran buat perjalanan makin mudah..
bagaimana jika 1001 teguran? pikirla

Catat Ulasan

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Kategori

#tulis2014 (3) 10negara (1) 2 Nurul (37) 30 resipi terbaik abuain (2) Abuain (115) abuainkitchenstudio (143) acheh (1) adunan (1) adventure (6) agom (2) alleppey (1) alumni (1) appertizer (1) art class (1) azreen yusof (3) babah ailebiu! (3) backpack 2.0 (12) BackPacker (42) bakar (3) banda aceh (3) belajar berniaga (1) bengkel blog (6) bengkel ebook (5) biskut raya (20) Blogger (10) breakfast (6) buah (1) bubur (1) Buku (23) buku resipi (6) cabaran (2) cabaran34hari (1) cabaran70hari (31) cafe (1) cake (1) catatan kehidupan (2) ceritarasa (15) chefadu (25) chefizyan (31) chiang mai (3) china (1) choc bars (3) chocolate (4) coaching (1) cochin (1) coklat (5) compote (1) corat coret (1) cupcakes (1) cuti sekolah (3) daging bakar (2) demo (1) desserts (101) dhuhawithme (1) diaribuatnurulain (6) doh roti (14) Drama dan Filem (3) dubook (1) ebook (14) ebook anak-anak (3) ebook kehidupan (3) ebook resipi (4) ebook tips (5) ebooktravel (11) emak rindu erissery (4) enampuluhliter (3) exhibition (3) fotografi (1) grill (1) houseboat (1) ibubapa (2) idola (1) ikan sungai (5) ikandilaut (20) ikon (1) Ilmu (3) india (21) indonesia (3) info rempah (1) inktober (1) izyanhani.com (3) jadual kelas (28) jalan-jalan (2) jalan-jalan keluarga (2) junior masterchef (7) kambing (3) kamera (1) kanak-kanak (6) kaum hawa (1) kawan (2) kebajikan (1) kedai makan (1) kehidupan (21) keju (2) kek (38) kek cawan (4) kek keju (2) kek kukus (1) kelas (20) kelas anak-anak (9) kelas melukis (5) kelas nasi beriyani (3) kelas online (5) kelasmemasak (36) keluarga (21) kerepek (1) keropok (1) ketam (1) khasiat (1) kids art & workshop (2) kmms (1) kochi (2) koko (1) Kompius (13) korban (2) korean bapsang (4) kuih raya (2) kukus (1) kurma (2) kurma balls (1) letsmasak (1) liputan media (2) lunch (4) maha2014 (1) majalah (5) Majlis Ilmu (23) Mak Abah (20) Makanan (11) mari mengaji (1) masakan (1) masakan anak-anak (1) Masakan Arab (5) masakan barat (11) masakan ikan (10) masakan india (24) masakan indonesia (2) masakan jepun (1) masakan kampung (47) masakan korea (4) masakan mee (2) masakan melayu (10) masakan thai (10) masakmasakblogger (5) masterchefmalaysia (9) mee (2) memanis kehidupan (24) memori (2) memori masakan ibu (2) mentakab (2) menulis (4) merdeka (1) MH17 (1) MH370 (1) minuman (2) momandkids (9) motivasi (1) msu (1) munnar (1) musafir (12) muslimbackpacker (12) nasi (6) nasi goreng (2) nasi kukus abuain (2) news (1) nubook (1) Nurul'Ain (3) pahang (1) pakejmakanmalam (1) Pameran Herba Malaysia (3) parota (1) pasta (1) pbakl (1) pemanis mulut (2) pemasaran (1) pencuci mulut (108) penerbit (14) pengalaman (7) pengat (1) penulis (33) penulis jemputan (7) penulisan (2) penulisbuku (30) perfume (2) Perkahwinan (6) pestabuku (1) photography (1) pie (2) produk abuain (2) projek100ebook (7) pru13 (1) puisi (3) pulut (1) ramadan (8) RAYA 2015 (2) raya2014 (1) rempah (2) rempah ratus (1) resepi (26) resepi ayam (17) resepi brownies (32) Resepi Jem (1) resepi kari (6) resepi kek (37) resepi kerabu (4) resepi pai (5) resepi pizza (7) resepi puding (7) resepi sayur (17) resipi berbuka (2) resipi biskut (23) resipi daging (21) resipi emak (3) resipi ikan (15) resipi kek (34) resipi kuih melayu (26) resipi minum petang (18) resipi minuman (1) resipi roti (17) resipi sihat (3) resipi sos (3) resipi sup (3) resipi tanpa bakar (3) resipi tart (1) resipi telur (4) resipi western (5) reviewkelas (5) ringkas (2) Sahabat (46) salad (2) salwa (1) sambal (7) sandwich (1) santanwangi (3) sarapan (10) Saya (95) sayangi anak (3) sayuran (16) seafood (8) sejuk beku (1) sembang produk (42) sembang travel (8) Seminar (2) senangnya memasak (3) SenyumPictures.com (12) sirah nabi (2) sotong dan udang (4) story (1) subway (1) Surat (4) talk (2) tart (1) teaser (1) tepung premix (3) thailand (16) tips berniaga (1) tips ramadan (6) tips sales online (1) tipsmengembara (2) tipstravel (9) tom yam (3) tradisi (6) travel (5) travelog (17) Travelog Kochi (8) trivia2014 (1) tsunami (2) universitylife (1) untuk wanita sahaja (1) ustaz (1) v (1) vege (1) visitmalaysia2014 (1) wajibbaca (22) wedding (1) western (5) workshop (1) wrap (1) yang pergi (2)